Roza-renske-teuntje-ut-it-hounen-hus.jouwweb.nl
Welkom » Dracht

Dracht

Hieronder het verloop van de dracht en in het rood extra hoe de dracht van ROZA verloopt.

Dag 1
Dekking. Spermatozoïden migreren door baarmoederhals.
Dag 2
Sperma zoekt naar een gerijpte eicel.
Dag 3 / 4
De spermatozoïden bereiken de eitjes in de eileiders.
Dag 5
Bevruchting vindt plaats in de eileiders.
Dag 6 t/m 13
De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Tijdens deze migratie zullen de eitjes groeten tot blastocytes.
Dag 7 buikomvang 56,5 cm.
Dag 14 t/m 16
De blastocytes planten zich in de baarmoederwand. Daar groeien ze uit tot embryo’s.
√ 
Dag 17
Gedurende de volgende 4 weken zullen de belangrijkste organen zich ontwikkelen.
Dag 18 / 19
De blastocyten nestelen zich in de baarmoeder ze vormen embryonale blazen. De tepels van het teefje worden zichtbaar groter. Dag 19 buikomvang 55,5 cm.
Roza is erg aanhankelijk en een beetje sloom. Ze eet iets minder.
Dag 20
De ontwikkeling van de belangrijkste organen is in gang. Ochtendmisselijkheid is mogelijk door hormonale veranderingen of door het uitzetten en vervormen van de baarmoeder. Het teefje kan lusteloos lijken. Het kan zijn dat ze minder eet voor een tijdje en braakt.
 √
Dag 21 / 22
De teef kan een taaiachtig slijm afscheiden uit de vulva. Dat is het eerste teken dat de dekking is gelukt.
 √
Dag 23 / 24
In deze weken vindt de ontwikkeling van de belangrijkste organen plaats. Inspannende activiteiten kunt u nu beter vermijden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden. Het teefje meerdere malen per dag voeden kan helpen.
 √
Dag 25
Een ervaren persoon (een fokker of dierenarts) kan zeggen door voorzichtig te voelen of ze zwanger is of niet. De ogen en de zenuwbanen in het ruggenmerg zijn aangelegd. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen. Het teefje meerdere keren per dag voeden.
 √
Dag 26 / 27
De ontwikkeling van de belangrijkste organen vergt veel energie van de teef. Het teefje meerdere keren per dag voeden kan helpen. Roza krijgt i.p.v. brokken vers vlees.
 √
Dag 28 / 29
De ontwikkeling van de belangrijkste organen nadert zijn voltooiing. Nu is het de beste periode om te voelen of het teefje zwanger is. De embryo’s hebben de grootte van een walnoot en zijn gemakkelijk te tellen. 
 √
Dag 30
Geef het teefje meer eten. Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen. Op 12 februari om 13.30 uur krijgt Roza een echo. Het is dan helemaal zeker of Roza drachtig is .......
YES ROZA IS DRACHTIG!!!
 √
Dag 31
Geef het teefje meer eten. Maar niet te veel. Overgewicht moet vermeden worden.
 √
Dag 32
De foetus is nu een volledig ontwikkeld miniatuurhondje. Niet teveel eten geven, overgewicht moet vermeden worden.
 √
Dag 33 / 34
Het gewicht van de teef gaat toenemen en de welpen gaan zich draaien, het opzwellen van de vrouwelijke delen wordt merkbaar. Let nu op het gewicht, overgewicht moet vermeden worden. De hartslag is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater sterk toeneemt.
 √
Dag 35 t/m 43
Het teefje haar buik wordt dikker. Zorg ervoor dat het teefje alvast aan de werpkist gaat wennen. Laat de teef desnoods alvast slapen in de werpkist.
 √
Dag 44 t/m 46
Het ontwikkelen van de organen is klaar, de welpen zien er nu uit als kleine hondjes. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald, de huidskleur begint zich te ontwikkelen. De hartslag van de welpen is nu met een stehtoscoop te horen. De tepels van de teef worden donkerder en zwellen op. Het is nu heel gemakkelijk om de puppies te voelen. Tellen kan iets moeilijker zijn. Roza is bijna 2 kilo aangekomen in 1 week tijd!!!

 √
Dag 47 / 48
Het teefje spendeert meer tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen zouden voorzichtig schoongemaakt kunnen worden.
Luc heeft de werpkist al in elkaar geschroefd.

 √
Dag 49
Het skelet van de puppies begint steviger te worden. Je kunt de puppies nu af en toe voelen, maar ze zijn niet te tellen. De haren vallen uit van de buik van de teef en haar melkklieren raken opgezwollen.
 √
Dag 50 / 51
De teef neemt veel tijd voor het verzorgen van haar eigen lichaam. De tepels zwellen nog meer op. Roza is 1,3 kilo aangekomen in 1 week tijd! 
 √
Dag 52 / 53
Haar melkklieren raken opgezwollen. De teef wordt onrustig en zoekt  een plaats om te bevallen. Zorg ervoor dat de plaats waar de teef moet bevallen zo prettig mogelijk voor haar is. Geef de teef nu nestmateriaal bijvoorbeeld handdoeken en lakens. Daarmee kan de teef in de werpkist een nest maken. Het is beter om verschillende kleinere maaltijden over de dag te verspreiden. Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen.
Roza is in 2 dagen 600 gram aangekomen.
 √
Dag 54/55/56
Je kan nu goed het bewegen van de pups waarnemen. 
 √
Dag 57
Er kan melk uit de tepels komen. Roza is 1 kilo aangekomen in 3 dagen tijd!
 √
Dag 58 / 59
Je kan elke ochtend en avond de temperatuur van het teefje meten.
Roza is in 2 dagen 900 gram aangekomen. Buikomvang 84 cm. (zie dag 6 t/m 16)
 
Dag 60 / 61
De normale temperatuur schommelt tussen 37,5 en 39,4 graden Celsius. Het is nu handig om de normale temperatuur van het teefje te kennen (gemeten in de 7e week). Wanneer de temperatuur 1,5 graden Celsius zakt worden de pups binnen de 6 – 24 uur geboren.
 
Dag 62 t/m 65
Verwachte gemiddelde datum waarop het teefje zal bevallen.  Het werpen kan plaatsvinden tussen de 59ste en de 65ste dag. Puppies die geboren worden voor de 58ste dag zijn meestal te jong om te overleven.
 

 

(bron: fokkerscursus NVSW)